Temat: Przydatny soft - strefa zrzutu
No właśnie. Soft - gdy jest potrzebny, to go brakuje. Wrzucajcie linki do stron z przydatnymi programami, producentów tychże programów itp. Może komuś się przyda. Najlepiej, żeby to były legalne (freeware, GPL, shareware, trial itp.) programy użytkowe i streowniki.
W tym temacie nie życzę sobie offtopicu! Posty zawierające takowy zostaną zmoderowane. NIe wrzucajcie stron z wirusami itp., bo po uprzerdnim dodaniu do Zakładek, zostaną wywalone ![]()
Apel!Niedziałające z różnych przyczyn linki zgłaszajcie do odpowiedziego organu władzy za pomocą PW. Wyłączcie też podpisy jak będziecie tu pisać, żeby można to było szybko i wygodnie przejrzeć.
skróty:
PL - dostępna polska wersja, w przypadku strony jej język
może być PL - dostępna łata spolszczająca
EN - angielska wersja, o łatach itp. nic mio nie wiadomo
BD - brak danych (nie chiało mi się sprawdzać lub nie wiem)
Sourceforge.net - niesamowita strefa zrzutu, prgramy na licencji GPL, różne platwormy systemowe. Znawcy znają, nieznawcy nie skorzystają, ale w zestawieniu braknąć tej strony nie mogło. EN
IrfanView - przeglądarka grafiki. Może być PL
Winamp - wszyscy wiedzą. Może być PL
Foobar2000 - odtwarzacz konkurencyjny dla Winampa, ponoć dobry. BD
Kerio Personal Firewall - świetny firewall, darmowy do domowego użytku. EN
Avast! - darmowy antyvir, podobno całkiem, całkiem. Ja mam zaufanie tylko do Nortona. PL
Firefox - po prostu Mozilla Firefox.(PL) Rosnąca popularność, szybki i dobry engine, skórki, masa wtyczek, sprawdzona marka Mozilli - to główne atuty, które czynią z niego głównego konkurenta M$ IE. Patrz także na MozillaPL - Tam też znajdziesz mailera/czytnik newsów Thunderbird. PL
Opera - kolejna bdb przeglądarka PL
Freeciv - 'cause Civilisation should be free! różne platformy, EN
Tlen - bardzo dobry program IM. Obsługuje sieci Tlena i GG, dużo opcji konfiguracyjnych i przydatne wtyczki, choć o nie bywa ciężko PL
GG - no comment PL
Kadu - Linuksowy klient GG. Ci co go mieli mieć, już go mają, ale co tam... PL
Wiadomosc.info - wortal poświęcony komunikatorom - sporo stuffu do darcia: komunikatory, skóry, wtyczki itp. PL
Acrobat Reader - program niezbędny do czytania PDF-ów. EN, nie jestem pewien, ale być może może być PL
programy.Onet.pl - duża strefa zrzutu PL
to samo, ale WP - JW PL
uzupełniajcie ten zbiór w miarę możliwości. Jeszcze raz przypominam: głównie programy użytkowe, ale także dobre strony ze sterownikami i inne strefy zrzutu.